onsdag 3 april 2013

HON KALLAS FÖR HAVSÖRN MEN


heter egentligen Chokladbollen med mustasch. För sådana associationer ger hon; tioåringen som döpte henne, tänkte på en rund chokladboll medan jag i henne ser något av en havsörn, åtminstone vad gäller ansiktet och näbben. Men mustasch har hon, så höna hon är.

Hur som helst så kläcktes hon i fjol och är jämngammal med Mögel och Citron. Men medan de försvunnit som två i mängden i vår nio hönor stora hönsflock, är Havsörn en riktig individualist.

Havsörn står alltid främst, när hönshusdörren öppnas. Det händer då och då, att hon tillochmed trillar ut, när dörren går upp. Inte får hon någon belöning för att hon står där, men först i ledet bara ska hon vara. Någon gång händer det, att hon missar vår ankomst. Då ser jag henne huka och ta sats, och med sänkt huvud springande plöja sig fram under eller mellan de hönor som råkar stå i vägen.

Man brukar prata om hönshjärna, men hos mig klappar ett hönshjärta. En flock hönor är underbara djur som kräver liten tillsyn och som ger så mycket trevnad och några ägg tillbaka. En förutsättning är förstås, att man inte är alltför förtjust själv i blomsterland och rabatter. Och lite pinsamt är det, när man till exempel som blodgivare legat med fötterna i vädret och sedan upptäcker den intrampade hönsskiten under skon.

Samvaron med hönor har fått mig att förstå de många uttrycken vårt språk fått från höns. Trilla av pinn´ gör höns då och då. Tuppa till sig kan man behöva göra ibland, och tuppa av gör tuppen om situationen blir alltför stressad. Högsta hönset finns minsann, och om flocken är större, kanske och dessvärre en hackkyckling. En riktig hönsmamma tar verkligen hand om sina små.

En gång hade vi dock motsatsen. En höna som lämnade sina kycklingar, långt innan de kunde klara sig själva. De skrek sina övergivenhetspip, men hon hackade och högg mot dem. Fast när skatan kom för att se om de var något att kalasa på, ja då rusade hon fram till försvar. Men längre än så, räckte inte hennes beskyddarinstinker.

Då trädde Lillvitis in. Lillvitis var gammal i hönsgårn och hade aldrig varit intresserad av att ruva fram kycklingar, men sista sommaren hon levde, adopterade hon bokstavligen de två. Vilket till en början inte var så lätt, eftersom kycklingarna under flera dagar blivit hackade av alla hönor och lärt sig ta till benen så fort någon kom nära. Men Lillvitis lockade och var tålmodig och vann till slut deras förtroende. Hon tog dem under sina vingars beskydd och sov med dem inkrupen i redet om nätterna. Dagarna ägnade hon åt att krafsa fram mat och locka på dem när hon hittade något ätbart att dela med sig av.

Sådana upplevelser kan samvaron med hönor ge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar