torsdag 21 mars 2013

I BITANDE NORDAN OCH MÅNSKEN


rullar jag in skottkärran i hagen för att kvällsfodra hästarna.

Plötsligt sällar sig en extra häst till flocken. En liten en. Alldeles ljudlöst travar den in i ringen av ätande islänningar. Uppenbarligen är det en gammal bekant, för de andra inte så mycket som lyfter på sina huvuden. Parterna verkar känna varandra väl och ger mig en inblick i djurens nattliga värld som jag tydligen inte har en susning om.

Någon trollhäst är det förstås inte, utan en räv. Men i mörkrets och månskenets magi blir den bra lik de andra islandshästarna, om än i miniatyr. Med sina smala ben och tjocka, nedhängande svans står den som en i gruppen och äter. Antagliten hö i mer förädlad form såsom hunddjur gärna gör, till mattars och hussars måttliga förtjusning.

När jag som tioåring flyttade intresset från att teckna enbart hästar till att rita det jag såg från hästryggen, kommenterade syrran, att mina älgar och rävar såg bra hästlika ut. Kanske hade jag inte så fel ändå, inser jag nu.

Sällan har vi sett så många rävar som under denna marsmånad. Hela trakten tycks liksom översvämmad. Allihop ser fina ut i pälsen och bör följaktligen vara i god kondition. Varifrån kommer de och vad lever de av? Smågnagarna tycks inte vara särskilt många – en enda har gått in i huset sen i höstas – och bygdens ugglor har haft svårt att häcka under flera år. Jag menar, de flesta ugglorna är ju, som rävarna, specialister på sork och mus, och där har födobristen gett utslag. Fältharar har vi också, liksom rådjur.

Hästskiten i hagen kan inte heller förklara den stora rävtätheten, för populationen är mer utbredd än så. Men kanske kan den hjälpa någon räv på traven.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar