måndag 18 mars 2013

"TYST ÄR SKOGEN OCH NEJDEN


all, livet där ute är fruset, blott från fjärran av forsens fall höres helt sakta bruset.” Så lyder några rader ur Viktor Rydbergs omtyckta dikt Tomten. Den lilla grå farbrorn har gjort sin nattrond i gårdens alla hus, hälsat på alla djur, sett far och mor och barnen sova i stugan, och står nu tankfull på tunet efter uträttad syssla. ”Tomten lyssnar och, halvt i dröm, tycker sig höra tidens ström, undrar, varthän den skall fara, undrar, var källan må vara.”

Under Rydbergs 1800-tal dånade forsarna ännu fram. Fria, kraftfulla, vilda. Men snart skulle det bli andra bullar av. Forsarna blev energiproducenter och andra (o)ljud lade beslag på luftrummet. Tyst natur har blivit en efterfrågad dyrbarhet.

I morse hörde vi forsen. Leknäsforsen som fågelvägen ligger tre kilometer bort. Vi hör den bara undantagsvis, och när vi gör det, vet man, att oväder är att vänta. Forsens dån är en gammal vädertyda, och den stämmer. Det hjälper inte, att solen strålar idag, för om en fyra-fem dar har vi ovädret över oss.

För mig är det en rikedom att få bo med en fors i grannskapet. Den symboliserar något vilt, uråldrigt och sällsynt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar