lördag 13 april 2013

SOM ETT TROTSANDE UTROPSTECKEN MITT


i granskogen står skorstensmuren av det som en gång var Fågelsången. Intill kämpar ännu några risiga suräppelträd och en knippe gula påskliljor om ljus och luft i det alltmer tilltagande skogsmörkret.

En gång i tiden sprang det barn här. Torparungar. Barn till föräldrar, som drömde drömmar. Drömmar om framtid och egen försörjning. Drömmar, som förbyttes i bister verklighet när den egna skörden fick förfaras för att dagsverksskyldigheterna kallade dem till godset för att slita där så länge det fina skördevädret varade. Det måste ha varit fruktansvärt bittert att se jordkällaren där hemma gapa tom medan man kämpade långa dagar på det stora godsets stora fält.

När herr excellensen kom ridande på inspektion gällde det att räta på sig och stå vördnadsfullt med mössan i hand. Det berättas om en man som en gång vägrade blotta huvudet. Han beordrades att samma eftermiddag gå till kontoret och hämta ut sin avskedsbiljett. Historien kan mycket väl vara sann och herr excellensen var antagligen inte grymmare än någon annan hög herre, det var bara dåtidens spelregler.

Fågelsången, Månakulla, Lyckan. Vem namnsatte torpen? Just de här namnen klingar så poetiska i kontrast mot egendomens övriga torpnamn. Över 60 torp hade västgötagodset utspridda i sina skogar under den stora torpareran. Torp, som alla befolkades av familjer som flyttat in med förhoppningar och som slet lika förgäves på hopplöst dålig odlingsmark.

Så småningom vaknade torparna upp ur sina drömmar och såg den krassa verkligheten i vitögat. Knakande och knirkande rullade flyttlassen iväg. Stugorna övergavs och skog återplanterades. Tystnaden bredde ut sig.

Där det förr sprang barfotabarn reser sig skorstensmuren som ett monumentalt gravkors över Fågelsången. Studieförbundets torparcirkel har varit här. Inte med en gravblomma men väl med en rostfri skylt med namn och inventeringsnummer. Frågan är, vilken som kommer att stå längst; ruinen eller skylten, för att något berätta för den, som ännu hittar hit, om tider som varit.

Som en hälsning ligger ett vackert fällhorn från råbocken i det gula fjolårsgräset intill.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar