söndag 17 februari 2013

ALLDELES NATTFÄRSKT GÅR UTTERSPÅRET ÖVER


hyttdammens is och in under bron. Snön har bildat en fåra där det kortbenta djuret hoppat fram. Någon meter här och där har uttern pressat ner magen genom snön så pass att isen blottats. Och under vägbron ligger spillningen spritsad på en snöklump. Omkring är isen endast pudrad med snö och visar perfekta avtryck av runda spår med trampdynor och fem tår. Så vindlar sig spårlöpan vidare på andra sidan bron och försvinner i kröken.

Spillningshögarna beskrivs som uttrarnas språk. De signalerar och skvallrar om individ, kön och eventuell parningsberedskap. Om sällskap sökes eller singelliv önskas. De är utlagda visitkort som lär lukta lite av viol. Jag tänker inte krypa under bron och göra en egen bedömning, utan nöjer mig med att stå lutad över räcket och teckna.

Ja, nu är uttrarna på väg att återbesätta gamla domäner. Men det har tagit sin tid. Kanske kan det bli ett djur mina döttrar kan ta som en självklarhet att då och då få se spåren av och rentav möta någon gång.

Åt andra hållet, nedanför dammluckorna, går utterkanan utför kanten ner i ravinen och försvinner i Årängsåns öppna vattenparti. Lite längre ner är det upptrampat på iskanten. Kanske berättar den tillplattade och fläckade snön där om hur uttern legat och frossat på en fisk den hållit mellan framtassarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar