lördag 22 juni 2013

FÖRSTA SOLVARMA DAGEN EN VECKA


in i juni ska man hålla ögonen öppna efter makaonfjärilar, lärde mig bygdens entomolog en gång. Då är de nykläckta och vill sträcka på vingarna efter en hel vinter i en trång puppa. Och nu, med hjälp av solenergi och ljus, far de fram med stor aptit på livet, det vill säga på nektar och fortplantning. Och minsann, ser vi inte en i min brors syren precis den 7 juni! Då och då tampas den med en citronfjärilhane om de lila blommornas nektar. Luftakrobatik högt i det blå.

Makaonerna är kronan bland juvelerna i fjärilarnas flygande flora. Vår största dagfjäril, flammande gul med svart ribbmönster. Det är ingen slump, att de storståtliga makaonfjärilarna påfallande ofta pryder bokomslagen på fjärilsböcker. För makaonfjärilsmöten minns man.

När tiden medger, besöker vi Valla Damm här i södra Dalarna första solvarma junidagen. Då kan man möta makaonerna fladdrande bland blommande vattenklöver över det djupblå vattnet.

Vid Valla Damm växer makaonlarvernas kanske vanligaste värdväxt, kärrsilja. Frampå sensommaren kryper de lillfingerfeta, läckert marsipangröna larverna, med rosa prickar och svarta ränder, omkring och kaläter kärrsiljan så plantorna spretar som små torrakor. De, larverna alltså, har gjort sig osmakliga och behöver därför inte kamouflera sig, som de gör i de tidigaste stadierna. Då liknar de i stället fågelskit och luras för att undgå upptäckt. Tala om en underbar metamorfos – från fågelbajs via marsipangodis till fulländad flygande fjäril!

Foto Mats Forslund




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar